Harry van Hest - 08

Harry van Hest - 08

Nederlanders en Belgen, zelfde taal en toch zo anders

Profiel

Harry is een echte Vlaming, maar via zijn grootouders, die rasechte Tilburgers waren, heeft Harry van Hest Nederlands bloed door zijn aderen stromen.
Jarenlange vakantie bij familie in Nederland bezorgden hem een ervaring die kan tellen.
Hij stond dan ook ooit aan het roer van het Friese Statenjacht en sliep ooit in hetzelfde bed als de toenmalige prinses Beatrix.
Nu verdeelt hij zijn tijd voor het geven van diverse seminars en workshops tussen België en Nederland en voelt hij zich thuis zowel boven en onder de ‘rivieren’.

Daarnaast is hij geboren en getogen in Antwerpen, waar hij dan ook woont en werkt (vlak bij de Grote Markt en de Kathedraal). Antwerpen, de Sinjorenstad die doorheen de geschiedenis altijd al gold als de Belgische poort naar Nederland.


Talen

 


Onderwerp

Toen er, vooral vanuit het bedrijfsleven, meer en meer vraag kwam naar een diepgaander voordracht, over de verschillen tussen Nederlanders en Belgen ook op het vlak van samenwerken en samenleven, kwam de communicator in Harry weer boven.
Massa’s literatuur werd verwerkt. Hierbij hebben wij het dan over verslagen van Kamers Van Koophandel, politieke essays tot de vergelijkende bespiegelingen van oa filosoof Paul Wouters. Websites werden doorsnuffeld en vraaggesprekken werden gevoerd.
En dit alles leidde tot een vergelijkend seminar dat zowel de menselijke verschillen tussen Belgen en Nederlanders op de korrel neemt als de politieke, culturele en economische.

‘Nederlanders en Belgen, zelfde taal en toch zo anders’ zag het daglicht.
Deze voordracht leert ons waarom in ‘gemengde’ bedrijven er dingen fout kunnen lopen of misverstanden de kop durven opsteken, Noord en Zuid zijn nu eenmaal niet hetzelfde!
Maar wat kan men er aan doen? Hoe kunnen wij die relaties optimaliseren? Door beter te communiceren lees ‘elkaar beter te begrijpen’ !!
Wel daar is dit seminar op gericht.
Op een plezierige manier krijgen de beide nationaliteiten een spiegel voorgehouden, waarin ze ontdekken dat juist deze verschillen een echte Europese kracht kunnen vormen.


Formule

Seminar van 1u tot 1,5 uur al dan niet gevolgd door een interactieve quiz waar IEDEREEN van het aanwezige publiek kan aan meedoen.


Extra

Het staat de opdrachtgever vrij om in overleg de titel van het seminar aan te passen aan de specifieke gelegenheid.
Zo werd de voordracht ook al aangekondigd als:
‘Hoe beter samenwerken tussen Nederlanders en Belgen?’
‘Holland-België gelijk spel?’
‘Belgen en Nederlanders, dezelfde taal, of toch niet?’
‘In België DE BAAS, in Nederland DE MANAGER’

Harry ontwikkelde ook een specifiek seminar over de Hollandse sporen in Antwerpen (Wat de Antwerpenaars niet (willen) weten, wat de ‘Hollanders’ moeten weten) en begeleidt desgevallend na zo’n voordracht, gezelschappen door de Scheldestad voor een eigenzinnige kijk op die stad. Hierbij worden economie, politiek, cultuur, ‘culinaria’ en vooral veel humor met elkaar verweven.
Indien bedrijven/groepen hier een verblijf in Antwerpen willen aan koppelen is Harry ook perfect geplaatst om al uw vragen te beantwoorden.

 


Rubriek

 

Gesproken talen: Moedertaal