Harry van Hest - 09

Harry van Hest - 09

Wat Antwerpenaars niet (willen) weten. Wat Hollanders moeten weten

PROFIEL

Harry is een Vlaming, maar via zijn grootouders, die rasechte Tilburgers waren, heeft Harry van Hest ook Neerlands bloed door zijn aderen stromen.
Jarenlange vakanties bij familie in Nederland, bezorgden hem daarenboven een hoop leerzame ervaringen die kunnen tellen.
Hij stond dan ook ooit aan het roer van het Friese Statenjacht en sliep ooit in hetzelfde bed als de toenmalige prinses/nu koningin Beatrix.
Momenteel verdeelt hij zijn tijd tussen België en Nederland voor het geven van diverse seminars en workshops en voelt hij zich thuis zowel boven en onder de ‘rivieren’.
Daarnaast is hij ook geboren en getogen in Antwerpen, waar hij dan ook woont en werkt (vlak bij de Grote Markt en de Kathedraal). Antwerpen, de Sinjorenstad die doorheen de geschiedenis altijd al gold als de Belgische poort naar Nederland.


 

 


ONDERWERP

Een ideale humoristische voordracht voor een gemengd publiek dat bestaat uit Antwerpenaars en Nederlanders. Maar ook perfect geschikt voor een zuiver Antwerps gezelschap.(=> de formule wordt als zodanig aangepast in afspraak met de opdrachtgever).
Hiermee speelt hij in op de vele samenwerkingsverbanden die er in Antwerpen (en vooral dan in en rond de haven) bestaan tussen deze twee bevolkingsgroepen.

Op een grappige en zelfs interactieve manier worden er allerlei plagerijen uitgewisseld tussen de Sinjoren en de Hollanders.
Maar dit alles wordt gekoppeld aan onderhoudend leerzame weetjes over de verbondenheid tussen Antwerpen (lange tijd de grootste en de belangrijkste stad van Noord Europa na Parijs) en Nederland.
Hierbij huppelen wij doorheen de eeuwen, proeven we verbaal van kunst en cultuur maar vooral ook van Antwerpse pintjes, frietjes en uiteraard chocolade al dan niet in deze volgorde.

Antwerpen zal nooit meer hetzelfde zijn nog voor de ingezetenen evenals voor zij die van buitenaf, van Antwerpen komen genieten.

Even grasduinen in de topics die besproken worden:
Voor de Nederlanders / ‘Hollanders’:
• Hoe kan men (proberen) de Antwerpenaar met zijn spreekwoordelijke ‘dikke nek’ op zijn plaats te zetten?
• Klopt het als een Antwerpenaar zegt dat de bijnaam ‘Sinjoor’ geen spotnaam is maar een eretitel?
• Is het echt beter in Antwerpen dan in de rest van Vlaanderen of beter nog, dan in de rest van ‘de wereld’?
• Hoe zit dat met die Antwerpenaar die het Wilhelmus schreef ?
• Is het een Antwerpenaar of een ‘Hollander’ die New York heeft gesticht ?

Voor de Sinjoren:
• Weten wij echt wel zoveel van onze stad als dat wij beweren?
• Hebben de Antwerpenaars redenen om zo trots te zijn op het feit dat ze in Antwerpen wonen?
• Hebben wij echt zo’n dikke nek of hebben de anderen vooral een minderwaardigheidscomplex?
• Hoe zit dat nu echt met die Pagadder en die Sinjoor?
• Hoeveel Brabo’s hebben wij nu eigenlijk in Antwerpen ?
• Waarom is een Antwerpenaar zo extrovert?
• En, hoe zit dat juist met onze Sinjoren-bijnaam?


EXTRA 1

Deze voordracht kan aangevuld worden met een interactieve quiz over grappige Antwerpse weetjes(± 30 minuten) waaraan IEDEREEN van de aanwezige toehoorders kan aan meedoen ( voldoende ruimte en desgevallend geluidsversterking is hierbij wel handig => afhankelijk van de grootte van de groep die verder qua grootte onbeperkt mag zijn).
Het concept is hierbij dat:
Bij een gemengd gezelschap : één of meerdere niet Antwerpenaars/Nederlanders worden gekoppeld aan een echte Sinjoor.
Het antwoord dat deze Sinjoor geeft, volgens het eenvoudige systeem van ‘JA’ of ‘NEEN’ antwoorden, geldt als antwoord voor hemzelf en zijn groepje ‘petekinderen’. Hoe erg ze het ook zullen vinden, de Antwerpenaars zullen echt niet alles weten van hun stad en zo dunt het totale deelnemers veld als vanzelf uit.
Bij een uitsluitend Antwerps gezelschap : idem, waarbij kan geopteerd worden om individueel te werken of in duo’s.
Deze formule is gegarandeerd hilarisch en toch tegelijkertijd erg leerzaam en voer voor uitgebreide discussies bij de nodige ‘bollekes’ De Koninck bier achteraf !!


EXTRA 2

Bedrijven/groepen die na de voordracht ook nog een rondleiding door Antwerpen voorzien met bezoek aan typische (maar niet voor de hand liggende) cafeetjes of restaurants, zijn hiervoor ook weer bij Harry aan het juiste adres. (Denk hierbij aan de diamantwijk, modecentrum, creatief winkelen, etc) Zelfs voor het boeken van een verblijf in Antwerpen is Harry perfect geplaatst om al uw vragen te beantwoorden.

 


 

 

 

 

Gesproken talen: Moedertaal