Mark Nelissen

Mark Nelissen

Het gedrag van de mens


PROFIEL
Mark Nelissen is professor in de gedragsbiologie. 
Van hem wordt gezegd dat hij 'veel heeft bijgedragen tot de verspreiding van de evolutiegedachte bij de Nederlandstalige bevolking'. Hij doceert vakken rond gedrag met een evolutionaire benadering, zoals Gedragsbiologie en Evolutiepsychologie.

Hij is auteur van enkele boeken maar verwierf vooral bekendheid door twee bestsellers: ‘De bril van Darwin’ (2000 en 2009) en ‘De Brein Machine’ (2008). Hierin belicht hij het gedrag van de mens vanuit de biologische evolutie. Zijn werken zijn, ondanks hun wetenschappelijke diepgang, toegankelijk voor al wie geïnteresseerd is in de mens. Het menselijk gedrag, hoe complex ook, is veel ouder dan we doorgaans denken. Naast een sterk culturele component is er een biologische factor die meer aandacht verdient dan tot nu toe gebeurde. Er zijn zoveel vragen rond gedragselementen die met behulp van een evolutionaire bril een antwoord kunnen vinden. Waarom verschillen mannen en vrouwen van elkaar? Waarom zijn onze emoties meestal sterker dan ons verstand? Waarom doen we soms dingen die we niet willen doen?

Mark Nelissen studeerde aan de universiteiten van Antwerpen en Gent en promoveerde twee maal – in 1976 en in 1985 – op thema’s uit de gedragsbiologie. Nadien heeft hij naast wetenschappelijk onderzoek en colleges aan de universiteit zich jarenlang ingezet voor de verspreiding van wetenschappelijke onderwerpen bij het brede publiek via lezingen, gastcolleges, debatten en interviews in de media, zowel in Vlaanderen als in Nederland. Hij is gekend voor zijn boeiende, vlotte, begrijpelijke en vaak grappige manier van spreken. Maar hij gebruikt ook het geschreven woord. Naast zijn boeken zijn er de vele vulgariserende artikels in tijdschriften; sinds enkele jaren is hij een graag gelezen blogschrijver op de website van het populair wetenschappelijke tijdschrift EOS.


TALEN    
NL / EN


FORMULES
1 of 1,5 uur of volgens afspraak


ONDERWERPEN
1.    Het menselijk gedrag, bekeken door de bril van Darwin. Hoe kunnen we ons doen en laten vandaag begrijpen vanuit ons verre verleden? Overspel, dominantie, partnerkeuze… worden bepaald door het leven van onze voorouders.
2.     Emoties, dirigenten in ons brein. Emoties zijn geen stoorzenders maar zeer functionele mechanismen die geëvolueerd zijn om ons in leven te houden en het sociale leven mogelijk te maken.
3.     Evolutie en darwinisme. Hoe kunnen we het proces van de evolutie verklaren? Wat is darwinisme? Wat te denken van creationisme en intelligent design? Hoe is de mens geëvolueerd vanuit de mensapen?


REFERENTIES
- Mark heeft de zeldzame gave om ingewikkelde materie voor een breed publiek toegankelijk te maken. Hij doet dat met veel gevoel voor humor en (zelf)relativering, waardoor zijn fascinerende 'boodschap' kristalhelder overkomt. 
Chris Giebels, Avicenna Academy for Leadership

- Mark is the most inspiring professor I have ever met. He teaches about Darwin's work and the importance of biological evolution with a remarkable enthousiasm and manages to project that same enthousiasm on his students. Also, Marks ability to write down his expertise in a language that can be understood by all people, inspired me to take on furder studies in journalism.
An Bogaerts, De Morgen

- Mark Nelissen spoke at our annual science cafe that we organize for our clients and colleagues. We've found Mark to be an absolute expert in his field. He has been able to deliver an engaging lecture that captured and held the attention of the audience throughout the evening.
Evert Pruis, EMC-leren in bedrijf

- Professor Nelissen is een vlot en aangenaam 'causeur', die een ingewikkelde materie op een eenvoudige manier kan voorstellen. Kortom, een schot in de roos.
prof. dr. Xavier Dekeyser, emeritus professor Universiteit Antwerpen

•    Proficiat aan deze prof die de waasheid niet uit de weg gaat! Doe zo voort!
•    Uitstekende en zeer instructieve cursus met een geëngageerde docent. Voor herhaling vatbaar.
•    Vlotte lesgever, aangepast aan niveau. Boeiend onderwerp.
•    Ik heb erg genoten van deze boeiende uiteenzettingen: een moeilijke materie, bevattelijke overbrengen doet Mark Nelissen probleemloos
•    De voordrachten van Mark Nelissen zijn een ware revelatie. Wetenschappelijk rijk geïllustreerd en onderbouwd. Zijn boeken zijn een schitterende aanvulling bij deze cursus. Aanbevolen!!
•    Uitstekende en boeiende lessen, met een heerlijke humoristische lesgever. Om van te snoepen
•    Schitterende docent: heel klaar en helder, gestructureerd, met veel verhelderende voorbeelden en met zin voor humor!
•    Uitstekend gebracht door prof. Nelissen, verrijkend, met diepgang en volkomen neutraal.
•    Beste cursus ooit!
•    De zaal was elke dag vol. Een teken dat het zeer goed was.
meerdere cursisten van Universiteit Vrije Tijd, Davidsfonds


PUBLICATIES
1.     De bril van Darwin. Op zoek naar de wortels van ons gedrag. Lannoo, Tielt, 2000 en 2009.
2.     Waarom we willen wat we willen. Lannoo, Tielt, 2004.
3.     De Breinmachine. De biologische wortels van emoties en gevoelens. Lannoo, Tielt, 2008.
RUBRIEK
Gedragsbiologie / evolutiepsychologie / evolutie / Darwin


Gesproken talen: Moedertaal