Peter Savelberg

Peter Savelberg

Chinese Metropool aan de Noordzee


PROFIEL
Biografie Peter Savelberg:

Peter Savelberg presenteert op inspirerende wijze een grootse visie voor de stichting van een Chinees-Europese Metropool in de Benelux. Een innovatief, ruimtelijk economisch plan dat krimpend en vergrijzend België en Nederland weer hoop en perspectief biedt.  Een op het eerste oog megalomaan en idioot concept dat echter wel een tweede Gouden Eeuw zou kunnen inleiden….. Overtuigend schetst hij de unieke kans die de Lage Landen NU hebben om mee te liften op de enorme groei van de Chinese en Indiase middenklasse en op de reizigersstroom die daar uit voort komt. Meer dan 100 miljoen Aziatische toeristen, zakenmensen en kenniswerkers gaan vanaf 2030 elk jaar 400 miljard euro spenderen in Europa! Welk deel daarvan claimen wij? En wat gaan we daar nu voor doen? “Willen we niet in de periferie van Europa verdwijnen dan moeten we veel sneller gaan schakelen; onze concurrenten zitten niet stil!”

Peter opent de ogen van allen die nog denken dat Europa het wel gaat redden de komende decennia en dat er niet zo veel zal gaan veranderen. Onder het motto “if you can’t beat them (Chinezen & BRICS), join them”, schetst hij een optimistisch perspectief voor het België/Nederland van onze kinderen en kleinkinderen.  Hij leidt ons rond door zijn nieuwe, groene wereldstad die strekt van Brussel tot Amsterdam en van Vlissingen tot Venlo. Hij start een creatieve discussie, misschien wel een nationaal debat. Een discussie die interessant is voor zowel economen als juristen, voor overheid en bedrijfsleven, voor onderzoekers, politici enzovoorts.

“Out of the box” denken is zijn missie; ongewone verbanden zien en uitwerken zijn kracht. Hij appelleert aan “global consciousness” en dwingt toehoorders te denken en handelen op wereldschaal. Duurzaamheidsdenken op europees niveau en niet op de vierkante millimeter. Hij weekt ons los uit vastgeroeste mentale kaders, uit versleten en gedateerde formats. Heilige huisjes worden niet gespaard.

Peter Savelberg studeerde architectuur en stedenbouw aan de TU-Eindhoven (IR)en Vastgoed- en beleggingskunde aan de Universiteit van Amsterdam(MRE).
Tussen 1990 en 2000 vervulde hij in zijn corporate carrière bij Telecombedrijf KPN en bij TNT Express o.a. de functies van Business Unit Manager International Mail en Vice President Corporate Real Estate. Hij was verantwoordelijk voor de herontwikkeling van de 100 grootste postkantoren, sorteer- en distributiecentra van TNT Post waaronder het Oosterdok in Amsterdam. Als zelfstandig ondernemer/procesmanager ontwikkelde en begeleidde hij vele plannen voor project- en gebiedsontwikkeling in binnen en buitenland(2000-2010). 

De derde fase van zijn professionele en persoonlijke ontwikkeling startte spontaan in 2010; In dat jaar ontwikkelde hij een plan voor de revitalisering van het Stalinistische Wereldtentoonstellingspark in Moskou. Sindsdien ontwikkelt hij onder de naam “Flying Elephants” (grote dingen die niet lijken te kunnen…) innovatieve, ruimtelijk economische concepten die steden, regio’s en landen structureel kunnen hervormen. Het gaat dan om functionele en stedenbouwkundige transformaties die kunnen leiden tot onverwachte verdienmodellen en een compleet nieuwe positionering. Peter werkt en denkt, vanuit zijn woonplaats Antwerpen, op een on-Nederlands schaalniveau.


TALEN
NL / ENG


FORMULES
1,5 uur als onderdeel van een programma (lezing incl discussie)
Dag en of dagdeel met inbegrip van workshops


ONDERWERPEN
-    Ruimtelijke economische strategieën voor land en regio
-    Regio ontwikkeling Antwerpen – Rotterdam
-    “fusie” van Vlaanderen en Nederland
-    Invloed Globalisering en BRICS-landen op de Benelux
-    Aziatische kenniswerkers en de groei van onze economie
RUBRIEK
Inspiratie Innovatie / Economie & Welvaart / Strategisch Leiderschap / Europa / Globalisering / China / India / Benelux
Gesproken talen: Moedertaal