Blog/Nieuws

BLOG 3 - Wat kan een (internationale) spreker mij opbrengen?

do 11 juni 2020

Wat kan een (internationale) spreker mij opbrengen?


Voor internationaal bekende sprekers, die doorgaans dan ook nog vanuit het (verre) buitenland komen,
zijn gages van 10.000 € tot 20 of 50.000 € helemaal geen verrassing.
Wij denken hierbij onder andere aan de Richard Branson's, Jack Canfield’s, Herman Van Rompuy's, Kjell Nordstrom’s etc…. BLOG 3 - Wat kan een (internationale) spreker mij opbrengen? van deze wereld.
 
Vooral bij deze internationale sprekers  (en bij het laatste team van vorige BLOG 2) schrikken organisators nog wel eens van de vraagprijs.
Maar men staart zich steeds blind op de kostprijs, terwijl men beter kan uitgaan van het gegeven ‘Wat brengt een spreker mij op ?’.
En dat geldt dus zeker voor de internationale sprekers en de sprekers uit Team A (zie BLOG 2)


Bill Clinton

Speakers Society mocht jaren geleden de presentatrice 'leveren' voor het evenement in Antwerpen waarbij de Hoge Raad voor Diamant, ex-president Bill Clinton had uitgenodigd als spreker.
Vandaar dat wij wat 'inside information' hebben en weten dat de organisators van toen, hiervoor een (zeker voor België) astronomisch bedrag betaald hebben.
Maar… langs de andere kant heel de ‘beau monde’ uit de regio en veel verder wilde erbij zijn en betaalde zonder verpinken, omgerekend naar nu, misschien wel 1000 € of meer, per persoon om bij die gelegenheid mee aan tafel te mogen zitten.
Want geloof me, zo'n spreker wil men live meemaken en niet op een virtuele manier.
Het 'ik was er bij' effect is nu eenmaal een sterke trigger.

Wat niet wegneemt dat er sinds de virtuele evolutie in 2020 er ook een schift is bij het engageren van oa buitenlandse sprekers.
Als men via grote schermen, speciaal voor uw bedrijf een top spreker uit bv India een virtuele lezing van een uur kan laten geven,
dan zal dat anders kunnen begroot worden dan wanneer die spreker of spreekster eerst dagen fysisch dient te reizen om naar jullie toe te komen.
Maar toch, hoe 'beroemder' de spreker hoe meer dat het 'ik was er bij-element' speelt.
Tomorrowland heeft/had in datzelfde 2020 een virtueel (en evengoed betalend!) festival, maar zal gegarandeerd terug een live festival worden zodra ze de groene vlag krijgen. 
Zij die er ooit bij waren weten waarom.

Spreker 'on tour'

Hoe dan ook een duurdere spreker vraagt dan ook om helemaal 'om' te denken.
Zo is het belangrijk het budget van de spreker en de bijkomende uitgaven te delen door het aantal mensen dat het event kan bijwonen. Dus ligt het voor de hand dat er voor een (duurdere) spreker met naam en faam, best wordt uitgekeken naar een extra ruime locatie. Als je een zaal hebt van 1.000 mensen dan begroot je een spreker van 3.000 Euro aan 3 Euro p/p. Is het een spreker van 30.000 Euro dan wordt dat 300 Euro p/p. Reken daar nog zaal en extra's bij, dan wordt dat 500 Euro p/p.
Dat zijn bedragen die verantwoord zijn voor een (multinationaal)-bedrijf dat iets bijzonders wilt doen voor zijn VIP-relaties en medewerkers. Het zijn ook bedragen die individuele geïnteresseerden willen betalen om er bij te zijn al Yuval Noah Harari of Richard Branson komen spreken.

Het is wel belangrijk dat je bij dit alles een weloverwogen keuze maakt en ook daar kan een sprekersbureau helpen. 
Vaak weten sprekersbureaus ook wanneer een internationale spreker in Europa/België 'on tour' is.
Dat is uiteraard de buitenkans om ook de datum van jouw evenement af te stellen op de agenda van die celebrity. Want de uitkoopsom zal dan behoorlijk gereduceerd worden om het voor alle partijen die geïnteresseerd zijn, een interessante opportuniteit te maken. En wees gerust als een befaamde Australiër in Genève gesproken heeft dan is die nog 'hot news' in Brussel 2 dagen nadien.

België of Nederland, sprekers weten het wel !   
 
Een en ander ligt ook helemaal anders in België vergeleken met het buitenland, zelfs al met het nabije Nederland.
Dit heeft te maken met, naar ons gevoel, het verschil met de  Angelsaksische/protestantse manier van denken, waarbij sprekers in oa Amerika, Engeland maar ook in Duitsland en Scandinavië en dus zelfs in Nederland veel meer gewaardeerd (lees: gehonoreerd) worden. (Vandaar dat onze Belgische sprekers uiteraard met plezier ook in deze landen gaan werken)
(Zie meer in BLOG 4) 

Onze blog is er om jullie te helpen!

In deze rubriek verzamelen we interessante teksten, weetjes, berichten die ook jou allicht kunnen helpen als je interesse hebt in de sprekerswereld, evenementen, showbusiness, kortom alles wat van ver of nabij aansluit op het gesproken woord.

Aarzel niet zelf een tekst (+foto) te bezorgen via ons e-mailadres, want wij zijn steeds op zoek naar nuttige content, suggesties, en verbeteringen.

Laat ons samen het verschil maken!

Speakers Society voor en door sprekers!

 

Adres

Haarstraat 11
2000 Antwerpen
België

BTW/Ondern.nr:
BE0459.759.610

Contact


+32 3 231 43 79
+32 475 27 43 79

Contactformulier