Blog/Nieuws

BLOG 7 - Waar kan je terecht om een (nog beter) spreker te worden?

Sun 20 December 2020

Waar kan je terecht om een (nog beter) spreker/moderator te worden?
 
Hier vind je alvast het antwoord op volgende vragen :
 • Je bent al spreker/moderator maar je wilt nog beter worden! Waar kan je dan terecht?
 • Bestaat er zoiets als een beroepsvereniging voor sprekers?
 • Kan men een kwaliteitslabel krijgen als spreker?
 • Hoe kan je meer internationaal gaan spreken?
 • Etc …
Een van de beste manieren om als spreker te evolueren is door te gaan kijken en luisteren naar andere sprekers. BLOG 7 - Waar kan je terecht om een (nog beter) spreker te worden?
Maar waar vind je die gelegenheden?
Misschien kunnen onderstaande ideeën je al wat op weg helpen.
 
TED(x) Van bij je thuis in je luie zetel.

Allicht heb je al wel eens gehoord van de ‘TED(x)-speakers’.
Dit is alvast een concept waar je heel wat van kan leren, zelfs tijdens de Covid 19 periode die ons aan onze schermen kluistert.

Het is een concept van internationale gelegenheidspodia dat zich op hun website als volgt omschrijft:
TED is een onpartijdige non-profitorganisatie die zich toelegt op het verspreiden van ideeën, meestal in de vorm van korte, krachtige gesprekken (18 min).
TED begon in 1984 als een conferentie waar technologie, entertainment en design samenkwamen, en behandelt tegenwoordig bijna alle onderwerpen - van wetenschap tot mondiale vraagstukken en/of elk idee dat de moeite is om verspreid te worden.- in meer dan 110 talen.
Ondertussen helpen onafhankelijk geleide TEDx-evenementen om ideeën te delen in gemeenschappen over de hele wereld
.  (Honderden voorbeelden vind je via: ted.com)

Die TED-talks kan je dus nu allemaal via het web bekijken, maar je merkt dat ze wel bijna allemaal zijn opgenomen voor een live publiek.
Want wij weten allemaal dat bv een toneelstuk bekijken via de televisie niet hetzelfde is als hetzelfde stuk in een theaterzaal mee te maken en dat geldt ook voor sprekers/storytellers.

‘Live’ is dus voor een spreker/trainer/coach/leraar/netwerker… kortom voor elke communicator meer dan een pluspunt en daarbij helpen dan weer de volgende mogelijkheden:
 
Professional Speakers Association Belgium (PSA-Belgium)

‘Virtueel’ is een prima (nood)oplossing en hybride events lijkt ons een ideale combinatie 
want ‘Live’ geeft toch een extra dimensie!

Daarom hebben wij in de schoot van Speakers Society meer dan 10 jaar geleden het initiatief genomen om LOS VAN DE ECONOMISCHE BESTAANSREDEN VAN ONS SPREKERSBUREAU de VZW P(rofessional) S(peakers) A(ssociation)-BELGIUM op te richten.

Hiermee werden wij ook snel het ‘Belgische chapter’ in de wereldwijde non-profit PSA-organisatie die zich inzet om de diverse mogelijkheden voor sprekers (internationaal) te verruimen.
Zowel beginnende als ervaren sprekers werken hierbij samen om het beroep van het spreken, professioneel verder uit te bouwen.
Zo krijgen ervaren sprekers via internationale PSA-congressen kansen om hun horizon zowel virtueel als life te verbreden. Want PSA is ook onderdeel van ‘GSF’ de G(lobal) S(peakers) F(ederation). (zie verder)
Beginnende sprekers krijgen dan weer de steun van de ervaren PSA-leden die hen tijdens de PSA-events coachen en begeleiden.

Wij in België doen dat door middel van meetings ongeveer één keer om de zes weken en die hadden tot nu toe plaats zowel in Antwerpen als in Brussel.
Tijdens zo’n avond-meeting (in de week) of ochtend-meeting (op een zaterdag) wordt er dan telkens een gastspreker/coach uitgenodigd die een workshop geeft over een onderwerp dat specifiek interessant is voor sprekers.
Zo hadden we al boeiende workshops over:
 • Personal branding als spreker
 • Technieken om meer interactie en engagement te krijgen tijdens online meetings
 • Hoe schrijf ik (eindelijk) een boek ?
 • Hoe maak ik met mijn smartphone een boeiende testimonial of filmpje ?
 • Hoe animaties inbouwen in mijn powerpoint
 • How to grow your business with up and cross sell and higher fees
 • How the brain is stopping our goals
 • Omgaan met lastige deelnemers en vragen
 • De verschillen/voordelen van Prezi tov Power Point
 • Enz
Bovendien krijgt ieder nieuw lid een jaar lang (inbegrepen dus in het lidgeld) een ‘buddy’ vanuit het bestuur van PSA waarbij men terecht kan met alle mogelijke sprekers-vragen
Soms plannen we ook ‘peer to peer’ sessies. Waarbij de leden een van hun bestaande of nieuwe topics kunnen brengen, die daarna in alle vriendschap worden geëvalueerd in de veilige omgeving van collega sprekers. De ideale manier om op een comfortabele manier bv ook jouw nieuwe projecten/lezingen uit te proberen.
Gezien we met PSA-Belgium geassocieerd zijn met de 20 andere PSA’s worldwide, blijven we ook steeds op de hoogte van de congressen in andere landen. Deze internationale hoogdagen staan uiteraard ook open voor onze leden. Men kan daar als bezoeker aan deelnemen en zeer geregeld wordt er ook gevraagd of men ook wil deelnemen als spreker aan zulke congressen.
Het is ook via die internationale community dat de kwaliteitslabels voor sprekers kunnen verdiend worden zoals bv de labels 'Certified Speaking Professional' of 'Global Speaking Fellow'

Uiteraard wordt dat alles weer iets voor na de Covid 19 periode, maar ondertussen zijn er vanuit deze internationale PSA-community uiteraard ook virtuele evenementen gegroeid die zoveel succes hebben dat ze na de pandemie ook zullen blijven bestaan.
Hier hebben wij het over de Virtual Speakers Association International.
Deze biedt elke veertien dagen doorgaans om 9u 's ochtends een internationaal spreker van zeer hoog niveau, met specifieke 'tips and trics' om een sterkere spreker te worden.
Wordt je lid van PSA-Belgium dan wordt je als vanzelf lid van VSAI   

Lid worden van PSA+VSAI kost momenteel jaarlijks slechts 195 € en dit voor een zevental live-meetings en dus tussen de 10 & 12 virtuele meetings (die je oa zullen leren hoe je zelf bv wel 500 € per lezing (meer) kan verdienen).

(PS Als je deelneemt aan de live events durven we wel 15 € extra vragen voor de catering.
Als er een bijzonder event is bv een nieuwjaarsreceptie of de jaarlijkse barbecue (ook telkens met een gerenommeerd spreker) kan het ook zijn dat er een extra catering-fee wordt afgesproken. Want bubbels kosten nu eenmaal meer dan koffie en thee.
Uiteraard krijg je voor elk van deze formules telkens een keurig factuurtje.
Om volledig te zijn nog even meegeven dat als het virtuele meetings betreft, leden uiteraard niets extra dienen te betalen.)
Wil je een keer kennismaken met PSA-BELGIUM dan kan dat (zelfs zonder direct lid te worden). Meer info via info@harpo.be   )
 

Toastmasters

Is ook een mogelijkheid.
In een bewezen educatief programma leren Toastmasters-leden om door wederzijdse feedback betere toespraken en presentaties te geven. Het vertrouwen dat ze op het podium krijgen, helpt hen om zelfverzekerde sprekers (en dus) leiders te worden.

Als je op zoek bent naar een warme en vriendelijke sfeer waarin ook jij specifiek je spreekvaardigheid in het openbaar kunt verbeteren dan is Toastmasters absoluut de plek om naartoe te gaan.
Zeker al wie wat competitiever ingesteld is zal zijn draai vinden in deze internationale  organisatie met zowat overal ter wereld ook lokale afdelingen. Het competitieve aspect vindt men terug in oa wedstrijden onder de leden (wie is het beste in het ‘debatteren’, wie heeft er het minst ‘euh’ gezegd tijdens zijn/haar betoog, wie formuleert en drukt zijn ideeën het effectiefst uit, wie kan het best overtuigen, etc…)
Afhankelijk van de plaatselijke afdeling waar men voor kiest heeft men tot twee meetings per maand en daarnaast dan nog wedstrijden op provinciaal, landelijk of zelfs internationaal niveau.
Meer info via:  toastmasters.be
 
Relaas
Als je gewoon al eens één keer op een podium wilt staan en een persoonlijk verhaal wilt vertellen om te voelen wat dat met je doet, dan ben je welkom bij ‘Relaas’.
Dit is een omgeving waar men een podium krijgt om een waargebeurd verhaal, dat men zelf heeft beleefd te komen vertellen.
Het boek en de podcast van 'Relaas' omvat dan ook een verzameling waargebeurde verhalen en anekdotes verteld door gewone mensen op gelijknamige maandelijkse vertelavonden telkens op een sympathieke locatie. Die verhalen worden dus ook nog eens uitgezonden in een audiopodcast. Deze anekdotes ontroeren, verrassen, doen lachen, vertederen!

De mensen achter Relaas geloven dan ook dat iedereen een boeiend verhaal heeft dat het verdient om gehoord te worden. Daarom willen ze ook bewust verhalen van divers pluimage verzamelen, ook van mensen die van nature uit niet zo goed kunnen vertellen maar wel iets te zeggen hebben. Voor hen voorziet men begeleiding bij het neerpennen van hun verhaal, zodat het vol overtuiging kan gebracht worden op zo’n vertelavond. Sommige verhalen zijn namelijk zo aangrijpend goed dat ze het verdienen om gehoord te worden, ook al is de verteller niet meteen een spraakwaterval.
 Meer info via: relaas.be.