Wilfried Patroons

De sociale rol van het bier
Spreker

Profiel

De sociale rol van het bier, Van Schoonbeke en het

Brouwershuis.

 

TOPIC

Wilfried gaf in binnen- en buitenland al honderden lezingen over Belgisch bier en de sociale rol ervan in het maatschappelijk leven bv ook op het gebied van de gezondheid in vroegere tijden.

Een voordracht van Wilfried wordt door zijn bagage aan anekdotes extra boeiend, zowel voor een professioneel gezelschap als voor liefhebbers.

Hierbij heeft hij het uiteraard ook over de Antwerpenaar Gilbert van Schoonbeke de man die zeker in de 16de eeuw voor deze havenstad niet alleen de urbanisatie beïnvloedde maar ook de organisatie van de brouwerijen in de Nieuwstad (nu omgeving van ‘T MAS).

Wilfried  is daarenboven ook de bezieler van de heropening van het museum het Brouwershuis te Antwerpen waarbij hij de geschiedenis van dit unieke gildehuis levendig wil maken.

Als auteur van diverse publicaties bevestigde hij herhaaldelijk zijn autoriteit.
Zelf zal hij het nooit zo verwoorden, maar de vergelijking met de Amerikaanse biergoeroe Michael Jackson (voor wie Wilfried het voorwoord van diens Nederlandse vertaling schreef) is niet ver af.

 

FORMULES

Van 30 minuten tot een volledig dagdeel

 

PROFIEL

De geschiedenis en de betekenis van het bier als nationale drank heeft Wilfried Patroons steeds geboeid.
Zo verscheen in 1978 van hem al het naslagwerk “ Bier “ (drie herdrukken) en in 1980 “ La Route Belge de la Bière “.

Wilfried was ook co-presentator van het onderwerp “ bier “ in het BRTN TV-programma “ Vlaanderen Vakantieland “
Knack publiceerde van hem een artikelenreeks over typisch Antwerpse drankgelegenheden die door een welbepaald cliënteel werden bezocht ( notarissen, dokwerkers, enz).

In 1996 verscheen “ Met Konincklijke Groeten “ De geschiedenis van de brouwerij De Koninck , een toekomstgerichte onderneming op mensenmaat.  Wilfried was dan ook, na een lange carrière in de pers, jarenlang in dienst van die brouwerij als pr-verantwoordelijke.

Ook nog van de hand van Wilfried : ‘Van ‘t Schijn tot ’t Scheld’

Wilfried Patroons is naast dit alles dus ook de bezieler van de heropening van het museum het Brouwershuis te Antwerpen waarbij hij de geschiedenis van dit unieke gildehuis levendig wil maken.
Vandaar allicht dat hij in 2016 het 'Gulden Hamerken' won, een tweejaarlijkse prijs voor iemand die zich verdienstelijk maakte voor de brouwerijgeschiedenis.

 

Wilfried Patroons  - Spreker
Adres

Haarstraat 11
2000 Antwerpen
België

BTW/Ondern.nr:
BE0459.759.610

Contact


+32 3 231 43 79
+32 475 27 43 79

Contactformulier